Särna: Sveriges Närmsta och mest Lättillgängliga Fjällvildmark

Nationalparker

Särna, beläget i hjärtat av norra dalarnas vildmark ligger som en port in till fjällens nationalparker både de svenska och de norska.

Andra Fjälls Natur
Många av de fjäll och skogar som omger Särna är i dagsläget naturreservat, de har alla olika intressanta naturvärden, liksom rödlistade djur, fågel och insekter som finns att upptäcka här!

Geologi
För dig som är mer intresserad av Särna områdets geologiska sidor.

I Särna öppnas fjällriket – Det vilda och det stillsamma –Och fjällskogens berättelse…

Att hitta Särnas kärna är enkelt som någon sa, ”om ni tittar här mellan träden så är det en fantastisk utsikt över Städjan och Särnasjön”. Och mycket riktigt här döljer träden en magnifik kuliss. Ordspråket att man inte kan se skogen för träden kan komma nära tillhands.

Kom och ta del av den fantastiska vyn och historien om Fulufjället. Särna har en intressant historisk skogsresa att berätta. Bilden av ett strävsamt skogssamhälle växer fram, där människor levde för och av skogen.
Bygdmat som tradition av skogsmat är kolbotten som görs över öppen eld.

Här finns värmen och omtanken, enkelt och genuint för att formulera en känsla av Särna i ord och bild.

Det finns en tidigare etablerad version där Älvdalen är dalen, Idre är fjället och Särna är skogen. I och med fjällporten tycker vi att Särna är både fjäll och skog – fjällskog. Särna är något unikt – långt ifrån landet lagom, med extrem kyla, dramatisk natur och en historia som visar en oslagbar överlevnadsinstinkt.

Särna – Porten till Fjällriket

I Särna finns det högsta fallet, det äldsta trädet och den mest unika fjällfaunan. Här finns också den kallaste vintern och de varmaste människorna. Stillsam och vild bäddar fjällriket in den lilla byn vid den vackra sjön. Det utmanar, berättar, ger ro och inspiration till alla som vill stanna upp och lyssna. Här i fjällskogen bor människor, som hand i hand med naturen alltid gått sin egen väg. I Särna är livet enkelt och okonstlat.

Människor har levt här i generationer. Vissa har upplevt världen, men återvänder alltid. Tillbaka till den härliga humorn och folket som säger vad de tycker. Andra har tänkt passera men valt att stanna. I Särna mår man gott.