A regular day in Särna Winter

 

VÄLKOMMEN TILL VINTERN! 

Här finns den riktiga vintern med gnistrande snö, den härliga luften och den berömda kylan. Särna brukar några gånger per år vara kallast i Sverige, men på grund av den torra och höga luften så känns inte kylan så hård. Har Du tur kan Du också få uppleva den!

Här kan Du färdas på skoter på de välpreparerade breda lederna som löper i alla väderstreck.  Hyr din egen eller följ med på en guidad tur. Snöra på Dig längd pjäxorna och använd lederna upp på fjället och njut av tystnaden. Med ett hundspann kan Du ljudlöst ta Dig fram över fjäll vidderna.

Glöm dock inte att det krävs ett LED KORT från SOND.se, köps på ABRIS och OKQ8

Här finner Du mängder av orörd natur, vackra vyer och vidsträckta naturområden. Vi hjälper Dig gärna med att fylla Din vintersemester med spännande aktiviteter och intressanta utflyktsmål.

Upptäck Särna på vintern. År 1378 skrev kung Håkon (av Norge och Sverige) ett argt brev om att Halvard Smid och hans grannar i Särna, inte hade betalat skatt. Det var första gången byn nämndes i bevarad skrift. Sedan har myndigheternas misshag återkommit genom århundradena. Ömsom norska och ömsom svenska myndigheter har lämnat sina kärva bidrag. Mest om människornas besvärliga kyrksamhet, bristande krigsvilja och låga skattekraft.

De prövade invånarna drabbades omsider av sådan själsnöd att de kapitulerade till en svensk präst (D. Buskovius, 1644). Enstaka spår av den historien och av en betydligt äldre historia, som ännu ej är skriven, ligger gömda under snödrivorna. Den äldre historien finns dold vid skogsranden, längs de många sjöarnas stränder, ute i de stora myrarna och uppe bland fjällen.

Sedan har invånarna varit svenskar, som pratar med en norsk dialekt (Särnmål). De svenska myndigheterna har sett till att här finns massor av naturreservat, nationalparker, rovdjur och skoterleder. Genom Särna Skoterklubbs och Sonds försorg är skoterlederna välpreparerade och täcker det mesta av socknen. Det finns även öppna stugor med ved osv. vid lederna. Det finns också välpreparerade skidspår genom Särna SKs och Älvdalens Kommuns arbete.

Särna har genom de långa, stränga vintrarna blivit lite av ett centrum för hundspannskörning. Flera stora och små tävlingar arrangeras årligen. Isfisket har också en lång säsong här. Det brukar börja i månadsskiftet november-december och vara till i april-maj. Fisket efter röding är populärast, särskilt vid premiärerna kring Lucia och i början av februari.

Ute i den snötäckta skogen är det tyst, man hör bara sina egna skidor och någon enstaka korp. En del oväntade ljud hör dock vinternatten till. Vargar, rävar och ugglor kan ibland till och med skrämma den ensamme ödemarksvandraren. Men för det mesta är det mycket tyst.

Isfiske
Drömmen om vinterfiske är för många att på en liten fjällsjö ligga på ett renskinn, i värmande vårsol och titta ner på en skimrande undervattensvärld där röding blänket lockande fladdrar omkring. Väntan på det magiska ögonblicket när en bred röding rygg glider in i synfältet kan ibland bli lång men det har mindre betydelse eftersom upplevelsen bjuder på så mycket mer än enbart själva fångsten.

Varför isfiska i Särna? Här har vi ett längsta dagsljuset under vintern, upp till 5 timmar! Nära storstäder och Europa! Ännu en fördel är att våra isar generellt håller långt in på våren! Välkommen! Läs mer

Glöm inte att det krävs ett fiskekort! Finns på Särnaffärn, OKQ8 och Presentshoppen. Finns även på https://www.fiskekort.se/sarnaidrefvo/

Hundspannsturer

Skidor

Snöskoter

Fulufjället i Vinter

Andra Ute Aktiviteter

Aktiviteter inomhus

Vinter Evenemang

Barn aktiviteter i vinter

Längdåkning träning en gång i veckan: http://www.sarnask.com/sarnask_kontakt.html

Mickeltemplets skidstadion är en fin anläggning som har fina skidspår och även el ljus spår.

Slalomåkning på Mickeltemplet:  Information på anslagstavlor om Öppettider då all verksamhet sker ideellt.

Generellt gäller Tisdagar och Torsdagar kvällstid  kl. 18- 20  & Lördag och Söndag kl.12-15.

Ideella liftvakter sökes. Det finns plats för egen grillning och mys i värmestuga och det finns toalett.

Hockeyplan ligger bakom skolan på Regnbågsgränd och är öppen för allmänheten.

www.turistgardensarna.com

http://www.idresarnaforsamling.se/

Närliggande Vinterdestinationer – Särna ligger PERFEKT i MITTEN!

http://www.fjatervalen.se/

http://www.idrefjall.se/

http://www.idrehimmelfjall.se/default.asp?PageID=531

http://www.nasfjallet.se/

http://www.stoten.se/

Särna Bibliotek, Stora torget tisdagar och torsdagar 0253-59 66 10

Öppet tisdag 12-15 och 16-19, torsdag 10-12 och 15-18

Simhall http://www.alvdalen.se/sv/Kultur-och-fritid/Simhallar-i-Alvdalens-kommun1/Sarna-simhall/

Vinter Uthyrning:

Uthyrning av vinter utrustning

http://www.idrefjallenssport.se/sv/

Snöskor:

www.fjallupplevelse.se

Snöskoter:

Walls Åkeri och Skoteruthyrning i Särna 0253-310 77, 073-085 56 22

Stefan Halvarsson i Gördalen 070-544 67 56

http://www.gordalen.nu/skoter/sv/index.asp

http://www.idrefjallenssport.se/sv/

Skidor:

http://www.fjatervalen.se/?kID=5

Skidskor:

Gratis att låna på skolan om öppet.

Uthyres : LAN utrustning 24 port och fiberanslutning på Prästkragen