Dräktprojektet visitkort

Särna-Idre dräktprojekt är ett Leaderprojekt som pågått 2012-2013.

Embryot till detta var ett telefonsamtal våren 2006.

Kerstin Wikström aktiv i Särna väv och bagarstuga ringde till Cecilia Ingegerdsdotter aktiv i Idre hemslöjdsförening.

Kerstin presenterade sig och talade om vad samtalet gällde, nämligen att de under en längre tid upplevt att det var svårt att få tag på material till Särnadräkten för de som så önskade. Cecilia kände genast igen sig, situationen var exakt lika i Idre, gällande Idredräkten.

De träffades tillsammans med Anita Mattson och Britt Jonasson.

Några möten hölls och början till en inventering av personer med kunskap om dräkten gjordes. Av någon anledning blev det sen en flera år lång paus….

Vintern 2011 återupptogs kontakten och ett beslut togs att söka projektmedel för att genomföra det som påbörjats flera år tidigare.

Ansökan beviljades, men utan ekonomiskt stöd till den egna insatsen, från Hedens, Gördalens, Storbäckens, Sörbergets, Särnabyns och Idre skifteslag, Särna och Idre jordägarnämnder, inkomsterna från Idre Hemslöjdsförenings sommarbutik och café, lotteriförsäljning i samband med dräktutställning och hundratals timmar av ideellt arbete, hade detta inte varit möjligt.

Nu är förhoppningen att vårt arbete blir till hjälp och glädje samt att det väcker vidare intresse för bygdens historiska plagg och textil.

Idre Hemslöjdsförening
tillhandahåller mönster och material till Särna/Idre dräkten.
Även förmedling av begagnade dräktdelar
Idre Hemslöjdsförening Ljungstigen 4 790 91 Idre
mob. 073-066 84 21
mail idrehemslojd@hotmail.se
Cecilia Ingegerdsdotter 070-25 31 793
Maria Bäckman 073-222 41 43