Naturens Aktiviteter

Lomkällan

Ett 33 ha stort friluftsmuseum som ligger invid väg 70 ca 3 km väster om Särna by. Det innehåller ett flertal autentiska byggnader med anknytning till skogsbruket i Särnabygden. I entrelokalen visas utställningar om “Mors Lilla Olle”, “Emigrationen”, “Gränslandet mellan skog och fjäll” och “Nordens starkaste karl Stor-Per Svensa”. Där finns även servering, souvenir- och bokförsäljning samt bildspel.

 

Göljådalen

Vid Göljån finns idag en miljö som är unik för Sverige och kanske för Europa. Här kan du följa en slinga och se vad som hände den ödesdigra natten i augusti 1997 när den vackra och skyddade högörtsgranskogen med flera rödalisrade växt- och lavarter plötsligt sköljdes bort i en 500 meter bred flodvåg. Flodvågen tog med sig ca 10 000 granar, jättelika stenblock och mängder av grus och sand ned mot Fuluälven. Till och med skogsbilvägen sköljdes bort.

 

Fulufallen

Ett smultronställe som väldigt få känner till. På en sträcka av 400 m väntar dig inte mindre än 8 forsar och vattenfall med en sammanlagd fallhöjd av 80 m. Åk förbi Mörkret väster om Särna (ca 30 km). Stanna vid parkeringen i Tjärnvallen och gå den 1,7 km långa vandringsleden till Fulufallen. 

 

Lilla Fjätfallen

200-300 meter norr om Nilsvallens handelsbod, söder om Fjätervålen, svänger man in till höger och följer vägen till den tar slut. Magnifika forsar och fall med en bro över som skadats i en kraftig vårflod. Här finns rastplats med fint picknickställe invid vattenfallet.

 

Stora Fjätfallet

 

Följ vägen mot Sveg, från Särna ca 3km. Sväng höger vid skylten Fjätfallet, vid vägens slut följ stigen ner mot vattnet. Väldig fors med olika fall, mycket vacker promenadslinga efter älven, ca 2-3km lång. Vackert belägen slogbod med utsikt över forsen. Bra fiskeställe, flugfiske.

Väl värt ett besök.

 

Guidad tur till Njupeskär!

Välkommen till Fulufjället och Sveriges högsta vattenfall.

Njupeskär har en total fallhöjd på 93 meter och faller helt fritt i 70 meter.

Det är en mäktig känsla att stå nedanför fallet och titta uppåt.

 

Följ med på en guidad tur upp till fallet. 4 km totalt, Mycket lätt vandring.

På den grusade och spångade leden upp till fallet passerar vi många olika växter.

Marken i dalgången är frodig och rik på örtväxter som stormhatt, tolta och fjällkvanne.

Vi passerar Njupåns dalgång med stora trolska granar som är närmare 400 år gamla.

 

Njupåns vatten har under årmiljonerna eroderat fram den mäktiga kanjon som idag skapar Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär, med en svindlande fallhöjd på 93 meter.

 

På vandringen tillbaka har man en storslagen utsikt mot Städjan, Nipfjället och Fjätervålen innan man passerar förbi riktiga gammeltallar på väg mot Njupeskärsentrén.

I tallarnas håligheter kan tornseglaren, pärlugglan eller den tretåiga hackspetten bygga bo.

Har vi tur så ser vi kanske parkens Nationalfågel Lavskrikan.

 

För mer information, kontakta Särna Visitor Center 070-66 00 740

 

Välkomna!

(med  praktisk information + Länkar till Närmsta Vildmark)

Trekking och Kungsleden. Läs mer

Geologi. Läs mer

Bär/Svamp Plockning. Läs mer

Vildmarkstur. Läs mer

Fågelskådning. Läs mer

Vandring i Naturen. Läs mer