Midsommar på Gammelgården – Traditionellt firande med ett spelande dragspel hästekipage genom byn som börjar festligheterna och därefter samlas alla på Gammelgården för att resa midsommarstången och dansa till musik. Inträde och Servering.

Uppsök Särna Byaråd för mer information. Affischer på anslagstavlor.

Midsommar 2022 – Midsummer in Särna – Välkommen!

2022 Traditionellt Midsommarfirande 

English – 2022 Traditionellt Midsommarfirande 

I många år har det firats midsommar, på traditionellt vis, i Särna, på Gammelgården med den perfekta omgivningen av Gammelkyrka, byggd 1684, den vackra Särnasjön och som en ridå; de magiska fjäll!

Många är klädda i utsökta sockendräkter och många med blomkransar i håret. Barnen får springa omkring, lokal inspirerad mat finns att köpa och alla får en känsla av tillhörigt på något vis.

Allt börjar med ett häst ekipage genom byn från Äldreboendet på Sjukstugevägen, genom byn, till Gammelgården och det spelar dragspel på en lövskrudad vagn. Nu är det verkligen Midsommar- äntligen! Åh, som vi har längtat!

Kom gärna tidigt då parkeringen blir snabbt belagd! Ta med filtar eller stolar och slår er ner i gräset! Förtäring finns att köpa och den smakrika rätten som kolbotten blir man mätt av! Lotteriringar med fina priser sponsrade av lokal företag ger tillfället att vinna – för vem vill inte vinna!

Underhållning görs av traditionella spelmän som bygger upp stämningen medan man väntar på finalen – Fanborgen!

Helt plötsligt är det dags att höra och se fanborgen som kommer med rumpan så pampigt med flaggor i spetsen och musik av fioler – precis som det alltid varit i många många år!

Allt detta bärs fram till midsommarstången som viras ihop med flinka vana händer och starka män vet precis hur man reser midsommarstången! Det blir så spännande, tänk om det inte går!!! Jo visst gör det – traditionen har ju gjorts i hundrades år!!!

Och nu är det äntligen dax – alla som vill; får dansa runt midsommarstången!

Dagen är fullständig, för vi alla kan ju ”Små grodorna”!!!

Och lycka är att se barnens ansikten fylld av glädje och skratt! Att få hålla någon i hand…

Minnen för livet skapas verkligen vid Särnas midsommarfirande!!!

Kom och känn värmen av stolthet för vem och vad vi är i Särna och

vi delar gärna med oss av det vi gjort i alla år!

Livet i Särna är extra gott på midsommarafton! Välkommen!