Särna – porten till fjällriket

I Särna finns det högsta fallet, det äldsta trädet och den mest unika fjällfaunan. Här finns också den kallaste vintern och de varmaste människorna. Stillsam och vild bäddar fjällriket in den lilla byn vid den vackra sjön. Det utmanar, berättar, ger ro och inspiration till alla som vill stanna upp och lyssna. Här i fjällskogen bor människor, som hand i hand med naturen alltid gått sin egen väg. I Särna är livet enkelt och okonstlat.

Människor har levt här i generationer. Många har upplevt världen, men återvänder alltid. Tillbaka till den härliga humorn och folket som säger vad de tycker. Andra har tänkt passera men valt att stanna. I Särna mår man gott

Fulufjällets nationalpark/Njupeskärs vattenfall

Sveriges senaste nationalpark ligger ca 30 km väster om Särna och är 38600 ha stort. Fjället består av en mycket jämn platå, högsta höjden Slohangflöjet 1044 m ö h, med branta sidosluttningarna. Frodiga granskogar växer på sluttningarna. Sveriges högsta vattenfall Njupeskär med en fri fallhöjd på 93 meter ligger här i reservatet! Från parkeringen går en mycket bra gångstig (2 km). Servering vid parkeringen.