Fulufjällets Nationalpark

Fulufjällets nationalpark bildades 2002 och omfattar 385 km2 och är den största utanför Norrbotten. Här finner du bland annat Sveriges högsta vattenfall och värdens äldsta träd! Fulufjället är ett av de få fjäll där inga renar har betat, därav täcks fjällhedarna av tjocka lavmattor. Som en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill reser den sig stolt ur landskapet. Bestående av sandsten som bildades för 900 miljoner år sedan, i ett grunt hav vid ekvatorn gör att du kan hitta stenar med märken som av vågor när du vandrar här uppå.  På Fulufjället trivs växter som inte behöver så mycket näring, till exempel mossor och lavar.

Njupeskär
Är Sveriges högsta vattenfall och ligger vackert belägen i en ravin, vandringen är ca 2,5 km enkel väg genom vacker urskog och välmärkta och lättvandrade stigar – vilket gör att du kan ta med hela familjen!

Jaktfalk
Förekommer främst i fjälltrakter och tundran runt norra halvklotet, förekomsten av jaktfalken vid Fulufjällets Nationalpark är främst kring Njupeskär. Där ett jaktfalkspar har häckat ett par år.

Göljådalen
På den östra sluttningen av Fulufjället finns en välbevarad dal som efter naturens katastrofer blev hårt drabbad av ett våldsamt åskregn i Augusti 1997. Här finns nu underbara vandringsleder i olika längder och en flora som kommit till sin rätt efter katastrofen.

Rörsjön
Alla sjöar på Fulufjället är nästintill sammankopplade med små bäckvattendrag, här finns fina möjligheter för fiske och att ta ett uppfriskande dopp sommartid!

Kojor
Uppe på Fulufjället finns det två förbokningsbara stugor och fyra stugor där man kan sova i mån av plats.

Norska Fulufjället