Nationalparker

Fulufjället
Blev nationalpark 2002 och är en av Sveriges största utanför Norrbotten, med en yta på 385 km2, beståendes mestadels av en hög sandstensplatå gör detta fjäll till en unik plats. Fjällsluttningarna är beströdda av vacker fjällbjörkskog och tackvare att det är orört av renar finns på platån flera olika mossor och lavar.

Töfsingdalen
En av de mest otillgängliga vildmarkerna norr om Långfjällets naturreservat, med endast en led som går igenom det norra hörnet av nationalparken. Området består mestadels av stora stenblock och om du vill vandra här rekommenderas karta och kompass, då området inte innehåller stigar är det lätt att gå vilse.

Gutulia (Norge)
Norges minsta nationalpark. Här ryms trots dess storlek en stor variation, från dess högsta fjälltopp har du en underbar utsikt över havet. Området består av spretiga gammelgranar och silvergrå torrfuror och mitt i den orörda skogen står Gutulisetra – fäbodvallen från 1750 talet.

Femundsmarka (Norge)
Det sägs att Gud skapade Femundsmarka i vrede – ett märkligt landskap som efterlämnats som en påminnelse från inlandsisen. Urtidspräglat dödislandskap med små sjöar i ett hav av stenblock som vandrar fram mellan krokiga jättetallar.

Norska Fulufjället (Norge)