Fäbodar i Särna socken

Under 1900-talet brukats ett 80-tal fäbodar i Särna socken. Nu nyttjas endast en handfull i ursprungligt syfte – att låta hemgårdens djur beta i skogen under sommaren, några av dem välkomnar besökare – se nedan.

Fäbodar i Särna med sin historia på nätet:

  • Hållvallen, levande fäbod mellan Särna och Sörsjön. Läs mer
  • Morbäckssätern i sydöstra kanten av Fulufjället – Det är här den sanna historien om ”Mors Lilla Olle” utspelades 1851 och tog sin plats i historien. Några få minuter under en liten pojkes liv blev till slut en sång som vi svenskar kan utantill. Besök även Stora Torget i Särna och läs mer om händelsen!
  • Lissåvallen mellan Mörkret och Sälen. Fäbodro fäbodcafé i rofylld fäbodmiljö med servering – kolbullar, smörgåsar, kaffe och souvenirer! Läs mer
  • Skärvallen är en gammal bosättning vid fjällkanten, inom Fulufjällets Nationalpark en dryg halvmil söder om Mörkret.  Läs mer om Skärvallen och livet på en fjällgård.
  • Stenvallen ligger öster om Mörkret med utsikt över Fulufjället och Njupeskär. Läs mer på Stenvallens egen hemsida.
  • Trygåsen ligger 600 m ö h, ca 13 km fågelvägen nordöst om Särna. Av en ren slump upptäckte några forskare från Umeå universitet att det odlats korn, råg och hampa, alternativt humle, i närheten av Trygåsen på 1000-talet. Läs mer om arkeologernas arbete!

Miljöavdelningen i Älvdalens kommun har i ett LONA-projekt, med bidrag från Länsstyrelsen, genomfört en inventering av fäbodar i hela kommunen. I Särna har 86 fäbodar dokumenterats, resultatet presenteras här!

Fäbodbrukarna är en hotad art, du kan läsa mera på Föreningen Sveriges Fäbodbrukares hemsida www.fabod.nu!

Så en maning till 1930-talets fäbodbesökare ur J. L. Saxons “Umgängeskonst – Levnadskonst”:
Om du besöker en fäbod, kom ihåg att fäbodflickornas uppgift är att sköta de kor, som höra till vallen. Du får följaktligen ej besvära dem mycket.
Fjällbygdens invånare äro vakna och intelligenta och döma alla sörlänningar efter den grad av bildning turisterna lägga i dagen uppe i vildmarken. Fäbodflickan skall naturligtvis väl betalas för både de livsmedel hon ställer till ditt förfogande och för sina besvär.